Hasznos cikkek

Seiko óra formatervezése

seiko óra

 

A Seiko óra külső dizájnjának kialakítása

 

A Seiko óra gyártásának hagyományai több mint 100 évre nyúlnak vissza. A Seiko óragyár a minőségi szerkezet mellett a kezdetektől külső részletekre is nagy figyelmet fordít. A tervezésnél mindig fontos szempont a hosszú felhasználási idő, nem csak a minőségben, de egy időtálló divat kialakításában is.

Formája kialakításakor ügyelnek a csukló szépségének kihangsúlyozására, valamint a kényelmes viseletre. Tervezésükkor ezekre külön figyelmet fordítanak mind a Seiko női órák és a Seiko férfi karórák során. A Seiko órák folyamatosan érzékeltetik a japán esztétikát.

Ezek különösen megjelennek a Seiko automata és a Seiko Solar, vagy napelemes karórák arculatában.

 

Vizsgálódjuk egy kicsit a Seiko óra számlapok megjelenésében, egyedi dizájnjai körül

 

Elöször is ismerkedjünk meg a Laurel számlappal

A Seiko óra cég 1913-ban mutatta be, japán első karóráját, ez nem más volt, mint a Laurel. Azóta számos Seiko Presage típusú karóra adoptálta, ezt a változatú számlapot. Azt lehet mondani, hogy a Laurel számlap az óragyártás eredte.

A Seiko óra Laurel kiadású számlapja a kezdetek óta nagyon szeretett és kedvelt forma. A jellegzetes arab számok hangulata és nosztalgiája miatt, ezt az órát több mint 100 éven át kedvelték. A Laurel stílus nem a csak a kezdetekkor volt népszerű, de a jelenben is újjáéledt.

Az órák méretei és egyéb külső tulajdonságait mindig úgy alakítják ki, hogy igazodjon a jelen kor divatjához.

 

A jellegzetes 12-es a Seiko óra számlapokon

A Seiko Laurel számlapos óráinak többségén eltérő színnel jelölik a 12-es szájegyet. Sokszor láthatjuk piros, vagy arany színben. Ezt a stílusos formát először a Laurel modelleknél használták. Mind amellett, hogy nagyon esztétikus volt a formatervezés, a praktikusság szempontjából is nagyszerű megoldás volt, nagyon egyszerűen megmutatta, hogy melyik oldal a felső.

 

A Timekeeper számlap

A Seiko karórák Timkeper számlapos szériájának első modellje egy Seiko zsebóra volt. A Seiko első zsebóráját 1895-ben gyártották, ez hengert is tartalmazott.

A formája illeszkedett a kéz formájához, mutatóit a megfelelő olvashatóságra tervezték. A Lauerlhez hasonlóan, ez is a Presage modell egyik jellegzetes mintája lett.

A Timekeeper modern változata megőrzi a kiemelkedő olvashatóság tulajdonságát

Miközben a tervezés maradt az eredeti, a Timekeeper formákat karbantartották, a kéz formájára igazították, a számlap megjelenését modernizálták ezáltal még tovább növelték az olvashatóságát.

A Presage modelleknél egy háromdimenziós nyomtatás használnak. Ez nem csupán a számlap egyedi szépségét adja, hanem háromdimenziós tapintása növeli a karóra olvashatóságát és alkalmasságát a mindennapi használatra.

 

A Riki Watanabe stílus

A híres japán óragyártó cég üzletpolitikájában nagyon kimagasló figyelmet fordít a részletekre, ami megnyilvánul akár a számlap olvashatóságában, valamint az egyedi szépségében, mindenre nagyon odafigyelnek, s olyan tervezőt alkalmaznak, minta modern japán dizájn úttröjének számító Riki Watanabe tervezőt, akinek tervezési filozófiája, stílusa öröklődik a Seiko karórákban.

 

A számlap arculata

Riki Watanabe tervezési személete az egész számlapon jelene van, a betűtípustól elkezdve, a kéz formáján keresztül, a kontrasztok használatán is megmutatkozik.

A számlap mindig modern megjelenéssel rendelkezik. A kiváló olvashatóság lehetővé teszi, a bármely alkalomra való használatát. A zománcozott számlap is egy olyan jegy, amely tökéletesen harmonizál Riki Watanabe tervező stílusával.

Az egyedülálló struktúrája olyan tervezési témákat tükröz, mint hogyan lehet  „emberibbé” tenni az órát és, hogy ez ne csak egy időmérő eszköz legyen, hanem valami többet adjon, jelentsen.

 

Riki Watanabe tervezéseiben a csodás japán világot szeretné megjeleníteni. Számos díjat kapott a hazájában és nemzetközi szinten is. Mély ismerete volt az órákról és folyamatosan sok óra tervezésén dolgozott. Elhivatottsága megjelenik a Presage órák szériáiban.

 

Presage kollekció

A Presage kollekció rendkívüli számlapját a gyönyörű és egyedi japán kertek ihlették. Jelen vannak, az egyedi színek, fények, árnyalatok, különleges növények, mint a moha, érdekes kavicsok, a hullámok.

Japán színei az egész világon egyedülállónak számít. A japán kertek festői színeit felfedezhetjük a számlapokon, megmutatkoznak a fák és a mohák élénk zöld színvilága, vagy az őszi levelek piros szín árnyalatainak tündöklése, a tavak csodás kék tónusai.

A Seiko Presage dizájn sorozatát a koktél bárok autentikus és hamisítatlan vonásai is megbabonázták.

Itt is dominálnak a különleges színek. A koktél italok feltűnő színei még a sötét bárokban is szembetűnőek, s ez a jelenség újabb alkotásra ösztönözte a tervezőt. A japán bárok jellegzetes autentikus légköre tovább motiválta a tervezést. Ebben a sorozatban a sötét bárokban való megvilágítás és a fények, valamint a különleges koktélok eleven színei kapnak ábrázolást a számlapokon. A színátmenetek, a radikális megjelölések realizálják a gyönyörű gazadag megjelenést. Olyan hasonlatokat használ, mint például a koktél poharak szárai a keskeny mutatókkal vannak ábrázolva.

 

Amennyiben érdekesnek találtad cikkünket  a Seiko óra számlapjainak kis ismertetőjéről és magadnak is eltudnál képzelni egy ilyen minőségi japán karórát tekintsd meg folyamatosan bővülő kínálatunkat webáruházunkban.

Related Posts