Hasznos cikkek

Hogyan válassz óraszíjat?

watchita óra szíj

Óraszíj anyagok összehasonlítása

Karóra választásakor a milyen óraszíj legyen az egyik legnehezebb kérdés! Az órakedvelők gyűjteményében természetesen megtalálható az összes óraszíj fajta, de mivan azokkal akik csak egy személyes órát szeretnének a hétköznapokra? Ebben a cikkünkben az óraszíj választásban szeretnénk segíteni, hogy biztosan ne nyúlj mellé!

 

Bőr óraszíj

Mind ismerjük a bőrt! Érintése szinte már magában is jó érzéssel tölt el mindenkit. Valahogy kényelmesebb és jobban felveszi karunk formáját mint a fém óraszíj és ha ez nem volna elég szinte végtelen árnyalatban és formában áll rendelkezésünkre!

Ha formális alkalmakra keresünk órát akkor a bőr óraszíj irányába kell elmennünk! Nem arról van szó, hogy egy fém óraszíj nem lehet elegáns, de a bőrszíjas órákban mégis van valami plusz stílus! Előnye továbbá, hogy nehezen kapcsolódik ki magától.

 

Roamer férfi óra fekete óraszíjDoxa trofeo férfi óra bőr óraszíj

A legroszabb tulajdonsága a bőr óraszíjaknak sajnos, hogy hamarabb kopnak. Néhány óra gyártó nagyon jó minőségű bőrt használ, ennek ellenére a bőr mégis hamarabb kopik mint a fém!

Vízállóak-e a bőr óraszíjak?

Bár sok bőrszíjas óránk vízálló, sajnos a bőr óraszíjak nem azok! Az eredeti bőr óraszíjak természetes anyagból készülnek, aminek köszönhetően óvni kell őket és nem bírják a nedvességet! A víz károsítja az óraszíjat amitől az elgyengülhet, kifakulhat, meg repedezhet!

Ha véletlenül mégis víz érné, érdemes minél előbb megtörölni egy ronggyal, papírral! Semmi esetre sem szabad a folyamatot meggyorsítani, melegíteni stb… !

Hogyan tisztíthatjuk mégis a bőrszíjakat?

 1. Szedd le a szíjat a rugósfülek segítségével az óráról! Ezt érdemes lehet szakemberre bízni nagyobb értékű órák esetében, hogy az óra tok biztosan ne sérülhessen !
 2. Utána egy finom mikroszálas kendőre juttass egy fél borsó szemnyi folyékony szappant!
 3. Finom , körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg a szíjat, különösen a szennyezetteb részeken!
 4. Egy tiszta, enyhén nedves kendővel töröld le a szappant a szíjról!
 5. Hagyj elég időt a szíjnak megszáradni! Ez akár napokig is eltarthat.
 6. Valamilyen finom bőrápoló olajjal kend át a szíjat, majd mehet vissza a tokra!

Egy kis segítségért katt ide

Természetesen segít ha vigyázunk rá nem visszük vízbe, nem viseljük sport közben. Különböző bőr ápoló szereket is használhatunk, de sajnos idővel akkor is elkopnak a bőr óraszíjak.

Egy kis személyes tapasztalat…

A bőrszíjas óráimon nekem is gyakran kell cserélnem a szíjakat, miközben fémszíjason még nem is cseréltem! Sokunknak ismerős a helyzet: először a bőr “bújtató” adja meg magát, ami nélkül még egy idejig el is van az ember, de nem sokkal utána a szíj egyéb részei is elgyengülnek. A cserével meg az a probléma, hogy a gyári óraszíjak nehezen beszerezhetőek, az óragyártók pedig annyira eltudják találni egy-egy szíj dizájnját, hogy nehéz utángyártott darabbal pótolni.

 

 

Fém óraszíj

A bőr óraszíjak legkézenfekvőbb alternatívái a fém óraszíjak. Első ránézésre valahogy értékésebbnek, drágábbnak tűnnek vele a karórák, különösen a felsőkategóriás modellek. Továbbá a fém óraszíjak szinte elpusztíthatatlanok!  Ritkán szakadnak el, bírják a nedvességet, izzadtságot és különösebben meg sem nyúlnak!

 

Seikó férfi óra fém óraszíjDoxa női óra fém óraszíj

Rengeteg különböző fémből készülnek óraszíjak:

Rozsdamentes acél

Ez az óragyártás leggyakrabban használt anyaga, nem csak azért mert nagyon erős, de sokkal költséghatékonyabb is mint a titán, ezüst, arany vagy platina.

Titánium

Körülbelül kétszer erősebb anyag az acélnál. Mivel az iparban is speciális szerepe van ára jóval magasabb. Legnagyobb előnye, hogy könnyű, így viselése kényelmesebb az acélszíjaknál. Fém érzékenység esetén jó megoldás lehet a titánium óraszíj.

Titánium férfi óraszíjTitánium óraszíj

 

A fémszíjak méretre állítása valamivel körülményesebb bőr társaikénál, ami annak köszönhető, hogy elkell távolítanunk a szemek közötti “stiftet”.

A méretre állítással nincs probléma, ha üzletünkben vásárolsz, de online vásárlásnál maximum annyit tudunk segíteni, hogy az általad megadott méretre állítjuk a szíjat! További probléma lehet, hogy  sajnos néhány típus önmagától ki tud kapcsolódni.

Tisztán tartás szempontjából a fém óraszíjak sokkal praktikusabbak! Nem kopnak meg mint bőr társaik és nem lesz bajuk egy kis izzadtságtól ami akár egy melegebb napon is bekövetkezhet!

A fém óraszíjban azonban könnyen megragadnak a szennyeződések ezért érdemes őket időnként tisztítani!

Fém óraszíjak tisztítása:

Tisztításuk lehetséges házilag, fogkefével. Mi a Watchitánál óraműhelyünkben ultrahangos mosót használunk ami sokkal hatásosabb a házi megoldásnál.

 

Foglaljuk össze a két szíj előnyeit és hátrányait!

Bőr óra szíj

Előnyök:

 

 • Öltönyhöz, elegáns viselethez jobban illik
 • Könnyebb méretre állítani
 • Könnyedebb, viselése kényelmesebb
 • Nem kapcsolódik ki magától

Hátrányok:

 • Nem ajánlott bevizezni, bele izzadni
 • Idővel kikopik
 • a színe nem biztos, hogy megy az összes ruhánkhoz

 

Fém óraszíj

Előnyök:

 • Strapabíró, nem kopik el az óránál hamarabb.
 • Bírja a nedvességet, sportot
 • Egyszerűbb tisztántartani
 • Értékesebbnek tünhet

Hátrányok :

 • Kikapcsolódhat magától
 • Nehezebb méretre állítani
 • Extrém melegben, hidegben kellemetlenné válhat viselése

 

Seiko férfi óra fém óraszíj

Természetesen ma már nem csak bőr és fém óraszíjak közül választhatunk! Van rengeteg egyéb megoldás is mint pl.: gumi, műanyag, kaucsuk, fa stb….

Sportoláshoz a műanyag vagy gumi szíjak alkalmasabbak hagyományos társaiknál! Ezeknek az óraszíjaknak legnagyobb előnyük,hogy olcsón hozzáférhetőek így akár többet is tarthatunk belőlük különböző öltözeteinkhez!

Fa óraszíjak

A fa órák egyre népszerűbbek manapság! Nem csak egyediek, de környezetkímélőbbek is. Fából nem csak szíjak, de óratokok is készülnek. A fa előnye, hogy rengeteg minőségben és formában áll rendelkezésre így nagyon sok fajta egyedi óra készíthető belőle!

Kerámia óraszíjak

A kerámia szíjak nagyon egyediek, különlegességnek számítanak az órás szakmában. A kerámiát nagyon nehéz karcolni, így hosszú évek után is újnak látszik. Hátránya, hogy ha kemény felülethez ütődik eltörhet. A kerámia óraszíjak ára a különleges és bonyolult gyártási folyamat miatt valahol az acél és a nemesfém szíjak árai között helyezkedik el.

 

Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy bőr vagy fém szíjas órát szeretnél ajánlom figyelmedbe cserélhető szíjas Nautica  óráinkat! A dobozban találsz egy eszközt melynek segítségével otthon is könnyedén lecserélheted a szíjat és így több féle alkalomra illő lehet ugyan az az óra!

 

 

 

Remélem segítettem az óra választás bonyolult és fontos kérdésében! Aki teheti annak minden típusból érdemes lehet tartani egyet és akkor biztosan minden alkalomra, öltözethez lesz megfelelő óra! Bármilyen egyéb kérdésed lenne órákkal kapcsolatban nyugodtan fordulj ügyfélszolgálatunkhoz telefonon vagy chat-en! Ha cikkünk nem elég a választáshoz nyugodtan írd meg ügyfélszolgálatunknak milyen alkalomra keresel órát és szakértőink segítenek megtalálni a megfelelőt!

Amennyiben hasznosnak találod a cikket kérjük oszd meg a Facebook ikonra kattintva, hogy mások is tanulhassanak belőle!

 

Címlapkép: Flickr.com