Hasznos cikkek

Hogyan válasszunk karórát?

Óra választás főbb szempontjai

Az egyre nagyobb választék miatt a vásárlóknak egyre nehezebb feladatot jelent az óra választás ezért a következőkben sorra vesszük órás szemme, hogy hogyan válasszunk karórát!

Kis srác koromtól vonzódok az órákhoz. Első saját magamnak vásárolt órám egy automata Vostok Europe óra volt. Sajnos már az első hónapban kiderült, hogy az életmódomhoz nem szabadott volna automata órát választani mivel finom alkatrészei nem bírják az ütődéseket, ami az extrém sportokkal jár.

Ekkor vált számommá világossá, hogy annak, aki nem tud minden alkalomra külön órát tartani érdemes komolyan vennie az  óra választást .

Az alábbiakban sorra vesszük a karóra vásárlásnál leginkább mérlegelendő szempontokat az árat félre téve.

  1. Óra típus kiválasztása

Először is megkell értenünk a fő óra típusokat. Leegyszerűsítve 4 fő óra típust különböztethetünk meg: analóg órák, digitális órák, analóg/digitális órák, okos órák. Egy analóg karórán mutatók vannak. Óra és percmutató, illetve néhány esetben másodpercmutató. Az órák számokkal, jelekkel vagy római számokkal vannak jelölve. A digitális karórák szám formátumban jelzik ki az időt egy Lcd vagy Led kijelzőn.

 

Az analóg/digitális karórák ezt a két technológiát ötvözik! Okosórák esetében egy okos telefonokhoz hasonló általában érintő kijelzőt kapunk, ami az idő kijelzésén túl rengeteg más funkcióra is alkalmas.

 

okosóra választás

Okosóra

 

  1. Szerkezet típusának meghatározása 

  • Automata óra

Automata óra választás semmiképpen sem ajánlott olyan esetekben, ahol az óra keményebb használatnak van kitéve. Kivételek persze ez alól a speciálisan kemény használatra kifejlesztett automata órák, de ezek árban a hétköznapi felhasználóknak kevésbé érhetők el.

 

Automata óra választás

Automata óra szerkezet

  • Kvarc óra

Kvarc órát szinte bármilyen körülmények között használhatunk szerkezetük nem túl érzékeny. Legnagyobb előnyük, hogy elem cserétől elem cseréig nincs vele teendőnk.

  • Mechanikus óra

Mechanikus órát inkább óra kedvelőknek ajánlunk aki tud és szeret akár naponta foglalkozni kedvenc darabjával!

 

Az óra szerkezetekről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz !

  1. Karóra stílusának meghatározása 

A watchita.hu-n találsz karórákat kifejezetten hétköznapokra, bulikra, elegáns rendezvényekre, munkára, sportra! Ahhoz, hogy milyen stílusú órát választasz mindenképpen figyelembe kell venni, hogy hol fogod viselni.

A sport órák sok kifejezetten sporthoz való funkcióval vannak ellátva, mint pl.: vízállóság, vérnyomásmérés, gps stb….Ha hivatalos rendezvényekre keresel órát akkor elegáns órát, vagy öltöny órát érdemes választanod. Ha minden nap szeretnéd viselni akkor egy hétköznapi óra a legjobb választás.

  1. Óra szíj anyagának kiválasztása 

Itt a legfontosabb az esetleges bőr érzékenységekre figyelni! Bőrünk sok féle anyagra lehet allergiás! Ha bármilyen allergiás reakciót észlelsz azonnal vedd fel a kapcsolatot bőrgyógyászoddal!

Fém szíjas karórák

Fém szíjas óra vásárlásakor különösen kell figyelni az allergiára! Szerencsére ma már több óra szíj anyag áll rendelkezésre, amik bőrérzékenység esetén is használhatóak.

A fém szíjas órák előnye, hogy meleg időben kevésbé izzad alá az ember keze, ezért sokan nyáron szívesebben hordanak ilyen órákat.

Bőrszíjas karórák

A bőrszíjas karórák legnagyobb előnye, hogy méretük könnyen állítható.

 

Paulhewit fekete óra választás

 

Bővebben az óra szíj anyagokról és azok előnyeiről következő  cikkünkben olvashatsz!

  1. Szükséges funkciók meghatározása 

Amikor karórát választasz nagyon fontos átgondolni, hogy milyen funkciókra lesz szükséged. A watchita.hu-n megtalálsz mindent egészen az egyszerű analógórától az okosórákon át egészen a GPS-el felszerelt vérnyomásmérős sportórákig!

Minden azon múlik, hogy neked mire van szükséged. Ha sokat utazol nagy távolságokat, hasznos lehet számodra egy olyan analóg karóra, ami segít neked meghatározni az időt különböző időzónákban!

 

 

Rolex óra választás

 

Egy nagyon fontos funkció, amit mindenkinek figyelembe kell venni óra választás szempontjából az a vízállóság! Óra webáruházunkban találsz a cseppálló karóráktól egészen a mélytengeri búvárókig! A csepp álló karórák leginkább csak a párát, esetleg kevés esőcseppet bírnak. Az 50 méter vízállóságú órák már alkalmasak kézmosáshoz is, néhány egy zuhanyzást is kibír. 100 méteres vízállóságtól már egy általános úszás is belefér.

  1. Óratok méretének meghatározása 

Napjainkban nagyon divatossá váltak a nagyméretű órák. Érdemes azonban alkatunkhoz illő karórát választani, mert egy eltúlzott méretű karóra viselése kényelmetlen a hétköznapokban. Férfi órák esetében egészen 48-50 mm-ig el lehet menni. Nem csak a tok átmérője, de annak formaterve is nagyon sokat számít a meglelelő darab kiválasztásakor !

 

Rosefield óra választás

Egy kis érdekesség a világ egyik legnagyobb karórájáról itt találsz leírást!

Ezek tehát az óra választás legalapvetőbb szempontjai. Webáruházunkban több mint 3000 fajta női és féfi karóra közül választhatsz! Érdemes azonban rászánni egy kis időt és a fenti pontokat mérlegelni, hisz egy jó karóra éveken át veled lesz jóban – rosszban!