Hasznos cikkek

Doxa óra – Az órák minősége

Doxa búvár pra

Doxa óra, a svájci órák kiválósága

 

A swiss made fogalma nem mást, mint a megbízhatóság és a minőség fogalmát testesítik meg. A Doxa női óra és a Doxa férfi óra minden darabja referencia az egyediségre, a minőségre, a letisztultságra mind a mai napig.

A Doxa karórák olyan jegyeket viselnek, mint a műszaki pontosság, az állandó megbízhatóság, egyedi mélységű vízállóság, a férfi Doxa órák magas színvonalú ütésállósággal bírnak. Esztétikailag az elegancia jelző felkeltheti a női Doxa óra után érdeklődőket is egyaránt.

A svájci órák világa az egész világon páratlan. A Doxa karórák 100 % -ban kézzel összeállított darabjai tükrözik a kifogástalanságát, technikai fejlettséget, a magával ragadó külsőt.

Mint ahogy, hajdanán a régi Doxa óra is felkeltette a divat követőit, úgy jelenleg is a Doxa, a modern kor világának haladtával az aktuális trendet figyelembe véve gyártja darabjait. Ugyanakkor a klasszikus formái is megtalálhatóak a kínálatban. A Doxa óra jófogás a stílus követői számára.

A Doxa órákról alkotott vélemények, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő modelt, a klasszikus stílustól, az elegánsabb formákat kedvelők, de a sportosab vonalakat követők szerelmesei is felfedezhetik a tökéletes darabokat.

doxa óra

A Doxa órák története

George Docommun az alapító, a svájci Le Locle városából származik, ahonnan egy másik neves óra márka is megszületett a Tisso, de több híres óragyártó cég is elindult.

Docommunra hatalmas munkamorál volt jellemző már fiatal korában is. Szegény családból származott, s már serdülő korában, 13 évesen beáll órás segédmunkásnak. Tervezett, épített, javított, amellyel sok tapasztalatot szerzet az óragyártás területén. A részletekre való figyelem, a találékonyág, az ügyfélközpontúság idővel meghozta a gyümölcsét a sok munkának, fáradozásnak.

1889-ben 21 évesen szakértelemmel a kezében megalapította a Doxa karóra gyárat. A kezdetektől törekedet arra, hogy a Doxa női és férfi órák gyártásánál, hogy mind amellett, hogy jó minőségűek, a Doxa óra ár elérhető legyen az emberek számára.

A Doxa óra jófogása volt, hogy testreszabhatóak voltak. A vásárlók kérhettek különféle díszítéseket óráik számlapjához. Mindig törekedet, hogy az embereket megfogja, elvarázsolja egyediségével és kedvükbe járhasson megoldásaival.

A sok munka újra kifizetődő volt. Az 1906-ban megrendezett milánói világkiállításon az általa tervezet óraszerkezet aranyérmet jelentett, dicsőségben térhetett haza.

Az autók utáni rajongása szerepet játszott a későbbi tervezéseiben is. 1907-ben szabadalmaztatta a 8 napos járástartalékos óráját, ami lényegében egy műszerfalóra volt. A híres T35 versenyautóba is Doxa órát szereltek.

A Bugatti mellett a Mercedes és a Peugeotnak is gyártott órákat, valamint a versenyautók mellett repülőgépekbe is.

Az I. világháború környékén már több 100 alkalmazottja volt a gyárnak. 1918-ban a svájci órakészítő szövetség elnökének választották, ami nagy megtiszteltetést jelentet.

1944-ben egy különleges karórával jelentkezet. Ezen az órán a dátumkijelzés egy speciális mutatóval történt, a számlap szélén mutatta a napokat. (A Doxa óra kínálataiban több dátumkijelzős karóráink közül érdemes válogatni).

https://watchita.hu/?s=doxa+&post_type=product

1954-ben a német labdarúgó válogatott minden tagja Doxa arany órát kapott, amely igen nagy presztízs volt a cégnek.

 

Doxa búváróra

 

A búvár órák területén a Doxa igazán kiemelkedőt és maradandót alkotott.

A II. világháború idején többen megpróbálkoztak a tenger felfedezésével, fel akartak tárni, meg akartak ismerni ezt a világot. Jacques Yves Cousteau egyike volt azoknak, akik a tenger meghódításával kísérletezetek különböző híres tenger alatti laborokban, tengeralattjárókkal. Egyik alkalommal, amikor több hetes kísérlet alatt voltak Cousteau fiának karórája felrobbant. Ez okot adott arra, hogy az óra gyártó cégek felkapják figyelmüket, s kapva a felfedezésen, kísérletezések sorozata vette kezdetét.

A Doxa 1964-től kezdett el kísérletezni saját búváróra gyártással. A probléma okára egészen hamar rájöttek, ami szerint a hélium okozza a robbanást, így a jövőben a héliumkiengedő szelep az, ami kiegészíti a karórákat.

Megszületik a Doxa búvár óra a SUB T300 a világ első kereskedelmi forgalomba árusított órája. Érdekesség, hogy ragaszkodtak a narancssárga számlaphoz, melynek egész egyszerű oka, hogy ez egy feltűnő szín, amely a zavaros vízben jól látható. Trídium gázt használtak, amitől az óra világít. A karóra 300 méteres vízállósággal rendelkezett. Ami nagyon fontos dolog volt a gyártásnál, hogy kis méretű mutatót tettek az órába, ugyanis akkor nem a divatos megjelenés volt elsősorban a szem előtt, mintsem a funkció. Ezen karórák lényege nem az volt, hogy hány órát mutatnak, hanem a perc számított. A búvárkodást akkor még percekben mérték.

Náluk jelenet meg először a forgatható funkció gyűrű. Az órára rákerült az amerikai haditengerészet dekompressziós táblázata, ami nagyon fontos volt, ugyanis azt mutatta, hogy a mélységben töltött idő után mikortól szükséges a dekompresszió. (Egy bizonyos víz alatt töltött idő után, a búvárok rosszul lehetnek és fizikai tüneteik, elváltozásaik lehetnek, s ennek a mérésében segített a táblázat) Az első SUB méretében meghaladta a korábbi Doxa férfi karórákat, 45 mm átmérője újdonságnak számított. A víz alatti könnyű kezelhetőség és a jobb láthatóság érdekében nagyobb tárcsával rendelkeztek.

A búvárok között hatalmas népszerűségnek örvendet a Doxa fejlesztése. Nem csak Európában de a tengeren túlon is elhíresült.

 

 

Doxa magyarországi története

 

Magyarországon a kiegyezés után felgyorsult az iparosodás, s az építkezés is. Vasútvonalak kezdtek el épülni. A vasútvonalak fontos alappillére a pontosság. Az építkezések során, akik a vasút személyzetéhez tartoztak, a vonatokon tevékenykedtek, az összes jegyvizsgálónak Doxa női és férfi órát ajándékoztak, így egy kiváló minőséggel ékeskedhettek. Ezeket az órákat a Doxa szállította, így kezdődött Magyarországon a Doxa óra népszerűsége.

Később a szovjet megszállás idején, amikor is a nyugati országokból kis hazánkba nem jöhettek be az import áruk, a Doxa órák is csak csempészve juthattak be a kereskedelembe. Érdekesség, hogy sokszor élsportolók, külföldi tartózkodásuk végett tudtak ebben közreműködni.

A régi Doxa óra szintén, mint a manapság nagy értéket képviselt, így a román és orosz megszállók is elvitték az országból, hogy saját országaikban eladhassák.

 

Amennyiben a Doxa óra felkeltette az érdeklődésedet kövesd oldalunkat és folyamatosan bővülő kínálatunkról, akcióinkról nem maradsz le!