Hasznos cikkek

Az óraátállítás

Citizen óra webáruház

Az óraátállítás

 

Az óraátállítást 1916-ban kezdték el bevezetni. Ma már világszerte működik ez a folyamat, több mint a világ 70 országában alkalmazzák az óraátállítás folyamatát.

Különböző gazdasági kényszerek, hatásai, valamint energiatakarékossági szempontok vitték rá a társadalmat és a kormányokat erre időátállítás menetére.

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapjával kezdődik és október utolsó vasárnapjával ér véget, vagyis kezdődik a téli időszámítás. Márciusban mindig éjjel 2 óráról 3 órára állítjuk át óráinkat, míg októberben éjjel 3 óráról éjjel 2 órára állítjuk vissza kedvenc ketyegőinket.

óraátállítás kép

Az óraátállítás története

 

A nyári időszámítás gondolata Benjamin Frenklin nevéhez köthető. Egy amerikai feltaláló és egyben diplomata volt. Észrevételeiről először 1784-ben, hivatalos formában, ekkor párizsi nagykövetként tevékenykedett.

Elmélete, hogy amikor a nap fel kell azonnal fényt ad, így ezt a jelenséget ki kellene használni, s a gyertya égetés módszerét lecserélni.

Ekkor elmélete és felterjesztései még nem kaptak kellő figyelmet.

 

Később Wiliam Willett kezdett komolyabban foglalkozni a nyári időszámítással. 1908-ban terjesztette fel először a parlament elé ötleteit, amit akkor elutasítóan fogadtak. A rákövetkező években folyamatosan próbálkozott, ám mindig tiltakozásokba ütközött. Sajnos 1915-ben elhunyt így nem élhette meg ötletének megvalósítását.

 

A németek az I. világháború idején próbálkoztak is idő átállítás rendszerével. 1916-ban bevezették az óra átállítást. Indokuk az energiamegtakarítás volt, amely a háború alatt kedvező volt számukra. Nemsokkal később Nagy Britannia is csatlakozott a felfedezéshez és szintén bevezették országukba az időszámítás új struktúráját.

 

A II. világháború idején az amerikaiak is elfogadóan gondolkoztak az átállításról, hasznosnak gondolták, így átálltak a nyári időszámításra.

Azonban Amerikában nem mindenki fogadta ezt egyforma nézetekkel, s így nem minden város vett részt a folyamatban. A városok eltérő véleményt alkottak, s így igen nagy káosz és bonyodalom uralkodott el az egyes területeken.

1966-ban egységesen bevezették az időszámítást, így konkrétan meghatározták, hogy mikor is kell óráinkat, karóráinkat előre vagy éppen visszaállítani.

 

A nyári időszámítás Magyarországon

 

A nyári időszámítás rendszerét hazánkba először 1916-ban vezették be.  1958 és 1979 között azonban az időátállítás menete szünetelt. A villamosenergia megtakarítása szempontjából a 80-as években újra visszavezették az óraátállítás menetét.

 

1996-tól az Európai Unió tagállamai egységesen állítják óráikat így március utolsó vasárnapján és október utolsó vasárnapján kell óráinkat áttekerni. A nyári időszámításról szóló kormányrendelet itt olvasható.

 

Az óraátállítás előnyei céljai

 

Kezdetben az időátállítás célja az volt, hogy az emberek kevesebbet világítsanak éjszaka ezáltal villamos energiát és pénzt tudjanak megspórolni.

Később több előnyre is szert tettek a statisztikai adatok alapján az óraátállítással kapcsolatban.

A közúti, közlekedési balesetek száma jelentősen csökken a jobb látási viszonyoknak köszönhetően.

A rablások, betörések, bűncselekmények mutatója is visszább fordult. A legtöbb ilyesfajta cselekményhez, meghatározó szerepet tölt be a sötét.

Nagy előnynek tudható b e, hogy a nappalok hosszabbnak tűnnek, így sokszor munka, vagy iskolai elfoglaltság után is lehet programokat szervezni a szabadban.

Egyes munkakörökben is előnynek számít a nyári időszámítás, például az építőiparban, vagy a turizmusban egyaránt.

Az emberek szívesebben tartózkodnak a szabadban, sportolnak, amely az egészségük szempontjából pozitív hatásokat hoz.

 

Az óraátállítást sokan negatív tényezőként élik meg a szervezetükre gyakorolt hatás miatt.

 

Blog bejegyzésünkben a watchita óra webáruház által egy rövid ismertetőt szerettünk volna bemutatni, hogyan is indult ez az óraátállítás folyamata.

Ez a jelenség mindenkire máshogy hat és erről mindenkinek más a véleménye. Próbáljuk mindenképp megkeresni számunkra a pozitív értékeit, hatásait.

Amiben segíteni tudunk, hogy gyönyörű, eredeti és márkás karóra kínálattal segítjük a kellemesebb elfogadást.

 

Ne felejtsük el karóráinkat és falióráinkat sem átállítani. Az téli időszámítás, óraátállítás 2020. október 25. vasárnap lesz, amikor hajnal 3 óráról, hajnal 2 órára kell óráinkat visszaállítani!

 

Jó pihenést!

 

Ha tetszett a cikk érdekesnek találtad, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy későbbiekben is tudj érdekességekről tájékozódni!