Hasznos cikkek

Az óra története

Doxa órák története

Az első karóra megjelenése

Az idő nem kézzelfogható és mulandó, az ember mindig is szerette volna mérni.
Kezdetben az ember az idő mérésére természeti forrásokat használt, mint az évszakok körforgása, a hold fázisai, a nappalok és éjszakák váltakozása. Ám az ember mindig is törekedett a pontosabb idő meghatározására.

Az első mechanikus órák megjelenése a 14. századra tehetők. Ekkor még nem a ma divatos órákat viselték az emberek, hanem nagy méretűek voltak, s elsősorban templomok, vagy a városháza tornyaiban ékeskedtek.

Idővel megjelentek a díszes zsebórák, melyet a férfiak mellényzsebben hordtak. A női ruhákon nem volt zseb így ez megnehezítette a női óra viselés kialakulását.

 

Az első hordozható mechanikus óra

Az első hordozható mechanikus óra

 

Az 1800-as években az első világháború alatt születik meg a felfedezés, s kialakulnak az első karórák. A lövészárokban a katonáknak a mellényzsebből elővett órák, zsebórák, mellyek láncokon lógtak megnehezítették a pontos idő behatárolását, amelyre nagy szükségük volt. A katonák kezükben fegyverrel és sípokkal nehezen tudták kezelni nagy méretű óráikat.  Így jöttek rá, hogy a csuklóra szerelve óraikat praktikusabban tudják ellenőrizni. A zsebórákra füleket forrasztottak, amin bőr szíjjakat lehetet átfűzni, ezzel rögzítve csuklójukra óráikat. A katonák tovább hordták óráikat, így terjedt el az óra kézen való viselése, s vált divattá a férfiak körében is az óra viselése.  (Az óra története az első világhábórú ideje alatt: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-24/how-world-war-i-changed-watches-forever)

Mégis a világ első karórájának viselője  a magyar Kascowicz bárónőnek készült ékszerórát tartják, melyet 1876-ban a svájci Antoni Patek és Adrien Philippe készítettek. Pontosabban egy díszes karkötőbe építített  kis óra volt.

 

Kasowic bárónő ékszerórája

Kasowicz bárónő ékszerórája