Hasznos cikkek

Automata karóra

Roamer automata karóra férfi

Az automata karóra

Az automata karóra nagy népszerűségnek örvend főként az órakedvelők körében. Azt mindenki tudja, hogy létezik autómata karórák, de sajnos kevesen értik őket. Ebben a cikkünkben segítünk eligazodni az automata órák világában!

 

Mi is az az automata karóra?

Az automata óra a mechanikus óráknak egy, olyan fajtája, ami a viselője természetes mozgását használja az energia előállítására, így nincs szükség kézi felhúzásra.

Nézzük, hogyan is működik a mechanikus karóra:

A mechanikus karórák esetében a fogaskerekeket egy kerek rugó mozgatja.  Kézi húzós órák esetében az energiát egy felhúzó tengellyel juttatjuk ebbe a rugóba. A felhúzó tengely végén az óratokon van egy korona, amit tudunk tekerni, ezzel felhúzva a rugót. Ez után a rugóban tárolt energia hajtja az órát ameddig el nem fogy majd újra fel kell húznunk azt.

Ide kattintva megtekintheted, hogyan is működik a mechanikus karóra

Az automata karóra működése:

Az automata karórák esetében a szerkezetben van egy mechanizmus, ami a viselő mozgásának az energiáját használja a rugó meghúzására. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az órában van egy rotor, ami egy tengelyen forog. Az óra viselésével járó mozgástól ez a rotor forog a tengelyén ami egy reteszelővel (egy olyan mechanikus eszköz, ami a forgást csak egy irányba engedi ellentétesen nem) a felhúzó mechanikához van csatlakoztatva. Tehát az óra mozgása így a rotor körkörös mozgását idézi elő ami sok apró fogaskeréken (áttéten) keresztül húzza fel a rugót.

Igen ám, de mitől nem feszíti túl a rugót a rotor? -jöhetne a jogos kérdés.

Az automata órák önfelhúzó mechanikája az után is működik, hogy a rugó teljesen felhúzott állapotba kerül. Ha egy egyszerű rugót használnának az óragyártók az könnyen eltörhetne, ami az óraszerkezetben hatalmas károkat tenne. A gyártók erre egy kuplunghoz hasonlítható szerkezetet használnak, hogy a rugó ne tudjon túl feszülni.

Roamaer férfi automata óra

A Watchita óra webáruház automata karóra kínálata itt érhető el

Most, hogy megtudtuk, hogy az automata karóra mit jelent, vegyük át röviden a történetét:

 

Az óratervezők arra kerestek megoldást, hogy az óra használójának ne kelljen rendszeresen felhúzni azt, akkor is működjön ha elfelejti.

Az autómata óra története hihetetlen módon az 1770 es évekre nyúlik vissza. Az évtizedben több óratervező is előállt működő tervekkel, arról, hogy ki volt az első nincs hiteles álláspont.

Az első hiteles bizonyíték a működő automata szerkezetről Abraham-Louis Perrelet svájci órakészítő  nevéhez köthető. Perrelet 1977-ben bemutatott egy „önfelhúzó” óraszerkezetet zsebórákhoz. Ez a szerekezet az eneriga előállításához egy súlyt használt, ami le föl mozgott.

Az 1780-as években Franciaországban már lehetett kapni „önfelhúzós” órákat  egy Abraham-Louis Breguet nevű órakészítőtől, aki Perrelet tervei alapján készítette az órákat. Ezektől az óráktól hamar elfordultak a vásárlók mivel nem voltak elég megbízhatóak.

Az igazi áttörés az I.Világháború után jött.1926-ban a Fortis segítségével John Harwood brit órakészítőbemutatja az első automata óra használata,  ami rotorral működik.

Nem sokkal ez után, 1928-ban vált elérhetővé az automata óra a nagy közönség számára.

Harwood rotorja a modernt automata karórákkal ellentétben nem 360 fokban mozgott, hanem 180 fokban, továbbá csak az egyik irányban feszítette a rugót. Az óra 12 órát volt képes működni mozgás nélkül.

Harwood automata órájából 30.000 darabot adtak el, de sajnos a  vállalata nem élte túl az 1930-as világ válságot.

Itt jött képbe a Rolex

A Rolex tovább fejlesztette Harwood szerkezetét és alapul használta azt a Rolex Oyster Perpetual kifejlesztéséhez. A Rolex Oyster Perpetual-ban már középen forgó félkör alakú súlyt használtak, ami 360 fokban forgott. Ez az óra már 35 órát működött mozgatás nélkül. Ettől a ponttól kezdve az automata karóra működése már együtt tudott járni a hétköznapokkal.

A következő nagy fejlesztés az Eterna óragyártó nevéhez köthető 1948-ban. Az Eterna használt először golyóscsapágyat az óra rotor forgatásához. Ezt a megoldást használják napjaink automata óráiban is.

Az automata óra előnyei:

  • nincs szükség elemre: Nem kell rendszeresen elemet cserélni az órákban, és az elemek környezeti hatásával sem kell számolni.
  • sosem megy ki a divatból: Az automata órák elképesztő technológiája a mai már-már túl elektronizált világunkban is tiszteletre méltó. Ma már a legtöbb óra kvarc szerekezettel működik, de a legminőségibb óragyártók topp modelljei ma is mechanikus szerkezettel működnek.
  •  értékálló befektetés. Egy jó minőségű automata óra a legtöbb ingósággal ellentétben nem veszíti el értékét az idő múlásával, éppen ellenkezőleg.
  • egy életen át elkísér: Egy minőségi mechanikus óra megfelelő karbantartás mellett nagyon sokáig működik. Ma is találni a piacon működő még az első világ háború előtti darabokat. Természetesen, ha egy automata karórát sokáig nem használunk előfordulhat, hogy nem indul magától újra. Ilyen esetben egy órás könnyedén elindíthatja