Hasznos cikkek

A kvarcóra szerkezet

Casio kvarc órák

A kvarcóra

A kvarcóra szerkezet gyökeresen átrendezte az órák piacát a 70-es években, nehéz helyzetbe hozva ezzel a hagyományos szerkezeteket választó svájci óra gyártókat. Ma már elképzelhetetlen lenne az óragyártás kvarcórák nélkül, de mi is az a kvarcóra és kinek jutott eszébe ? Ebben a cikkünkben a kvarcórák történetét járjuk körbe.

belső kvarcóra szerkezet

belső kvarcóra szerkezet

Mi az a kvarcóra?

A kvarcóra olyan elektronikus időmérő eszköz, amiben a rezgésszámot kvarckristály határozza meg. A kvarcóra szerkezet működtetését kémiai alapelvek lefektetése tette lehetővé, melyet a híres Pierre Curie feleségével együtt Marie Curie-vel és  a francia honfitársával, Henry Becquerellel együtt írtak le az 1880-as években (lásd: http://gyartastrend.hu/hogyan_keszul/cikk/hogyan_mukodik_a_kvarcora)

Az első kvarcórát laboratóriumi körülmények között alkották meg 1927-ben. Ekkor még egy hatalmas elektroncsöves berendezés volt.

A 60-as években megjelennek a karórák kisebb méretekben, melyek a hétköznapi viseletre alkalmasak, s elérhető árakon kínálják a hétköznapi ember számára.

A “kvarc krízis”

A japán Seiko gyár 1969-ben megalkotta az első kvarcoszcillátoros karórát, amely a Seiko Astrom modellje volt. Ez volt az első hétköznapi emberek körében is elterjedt kvarc óra, amely berobbant a világban olyannyira, hogy a svájci óragyárak méltó ellenfele lett, ezzel elkezdődött az órás körökben csak “kvarc krízisnek” nevezett forradalom.

Első Seiko kvarcóra

Első Seiko kvarcóra

A kvarcóra szerkezet nem csak, hogy méltó ellenfele lett a hagyományos óraszerkezeteknek, de jelentős vissza esést is hozott a svájci óragyártóknak, ezt a jelenséget hívták kvarc krízisnek. Ebben a 3. ipari forradalommal párhuzamos változás sorozatban az óragyártás jelentős része átkerült olyan ázsiai gyártókhoz mint a Seiko a Citizen és a Casio.

Tekintsd meg Casio kvarcóra kínálatunkat: https://watchita.hu/ora-webaruhaz/page/2/?filter_marka=casio

A svájci óragyárak válasza

A 70-es években még 1600 gyártót magába foglaló svájci óra gyártás 600 gyártóra zsugorodott . A 80 -as években összefogtak svájc legnagyobb óragyártói és megalkották a későbbi Swatch Groupot ami a világ legnagyobb óra gyártója lett. A Swatch hatalmas siker volt, 2 év leforgása alatt több mint 2.5 millió példányt adtak el. A gyártási folyamat automatizálásával a profit szintek is növekedtek új erőt adva ezzel a svájci óragyártásnak!

Svájci kvarcórák

Svájci kvarcórák

A kvarcórák nem csak nagyon pontosak, de sokkal kevesebb törődést is igényelnek a hagyományos társaiknál. Az órakedvelők órás dobozában természetesen mindig lennie kell hagyományos automata, vagy mechanikus óráknak, de a mindennapokban sokkal kényelmesebb és egyszerűbb választás lehet egy kvarc óra .

Seiko óra webáruház